Laat je verrassen door een vakantie in België. Onze zuiderburen zorgen ervoor dat jij hier een heerlijke vakantie beleeft. En wat ons betreft zijn de twijfels waarover Het Goede Doel zong totaal overbodig. Integendeel, een vakantie in België is gewoon een heerlijke manier om het land beter te leren kennen en waarderen.

‘K Heb getwijfeld over België
Omdat iedereen daar lacht
‘K Heb getwijfeld over België
Want dat taaltje is zo zacht

Het Goede Doel

Elk jaar zijn er vele Nederlanders die kiezen voor een vakantie in België en heel vaak keren deze vakantiegangers de jaren daarna weer terug. Zij hebben ontdekt hoe fijn het is om vakantie te vieren in België, dichtbij maar toch ver weg. Is het voor jou ook het goede moment om op vakantie te gaan naar België? Zeker in 2020 waarin het coronavirus veel invloed heeft op het dagelijks leven is vakantie in België zeker geen slecht idee.

Waarom kamperen in België?

  • Geen urenlange autoritten naar Zuid- of Oost-Europa, maar binnen een paar uur op de plek van bestemming.
  • Veel verschillende regio’s om te ontdekken, van de natuurrijke Ardennen tot de levendige gemoedelijkheid langs de Belgische kust.
  • Voor elk type kampeerder volop keuze, van kleinschalige campings midden in de natuur tot grote campings met zwembad en animatie.
  • Men spreekt in Vlaanderen dezelfde taal wat als voordeel kan worden ervaren.

Waar kun je fijn kamperen in België?

Het zou misschien niet zo snel in je opkomen, maar België is een heel goed land om lekker te gaan kamperen. Er zijn hier verschillende natuurgebieden waar je terecht kunt om te kamperen. Van de bossen tot aan het kustgebied, er zijn genoeg bestemmingen waar je uit kunt kiezen. De natuur is er prachtig en de pittoreske dorpjes hebben het gevoel alsof je in een ver weg bent, terwijl dat helemaal niet het geval is. Voor een heerlijke vakantie hoef je dus helemaal niet meer ver weg. Wild kamperen is natuurlijk verboden in België, maar er zijn genoeg leuke opties waar je wel terecht kunt. Ga eens lekker kamperen in België!

Kamperen in de Ardennen

De Ardennen zijn natuurlijk het bekendste natuurgebied van België. Het is vlak bij Nederland, maar toch heel anders waardoor je niet in de gaten hebt dat je zo dicht bij huis bent. Er zijn kleine, gezellige kampeerterreintjes waar je uit kunt kiezen, maar ook campings met alles erop en eraan waar je heerlijk kunt ontspannen. Daarnaast is er veel mooie natuur in de buurt waardoor het een waar wandelparadijs is. Er zijn sprookjesachtige bossen, je komt langs eeuwenoude kastelen en er zijn vele prachtige uitzichten. Wanneer je geen zin hebt om te wandelen kun je natuurlijk ook fietsen. Daarnaast zijn er ook verschillende historische steden zoals Dinant en Spa.

Kamperen vlakbij steden

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om te gaan kamperen in de buurt van grote steden zoals Antwerpen of Brugge. Er zijn veel rustige natuurcampings en familiecampings waar je terecht kunt. Af en toe kun je dan een uitstapje maken naar de grote stad die je vakantie net even iets leuker maakt. Wanneer je niet in de drukke stad wilt zijn, kun je dan gewoon de natuur in om lekker te fietsen of te wandelen.

Kamperen aan de Belgische kust

Je kunt natuurlijk ook gaan kamperen vlakbij het strand. Dit geeft je pas een echt vakantiegevoel. Denk bijvoorbeeld aan Blankenberge, Knokke-Heist of Oostende. Er zijn in de zomer altijd veel evenementen die je kunt bezoeken en activiteiten waar je aan deel kunt nemen. De kuststrook van België bestaat bijna helemaal uit zandstrand, dus je kunt er ook heerlijk een dagje naar het strand. Lekker zwemmen in de zee of zandkastelen bouwen in het zand. ’s Avonds kun je dan een heerlijke wandeling maken over het strand of door de duinen. Een ideale locatie dus om lekker te gaan kamperen.

Kamperen net over de Nederlandse grens

Het is duidelijk dat België aan Nederland grenst en dus kun je ervoor kiezen om direct over de grens te gaan kamperen. Je kunt dan kiezen uit verschillende provincies van België. We beginnen met de meest westelijke provincie, West-Vlaanderen. Hier kun je kamperen aan de Belgische kust met steden als Brugge dichtbij. Persoonlijk ben ik fan van deze regio, de kust van België is zo anders dan in Nederland en zo’n fijne plek om te zijn. Ga je iets verder het land in, dan kom je in de provincie Oost-Vlaanderen. Hier is Gent de grootste stad en bestaat het landschap vooral uit laagland met als hoogste punt de Hotondberg van 150 meter. In Oost-Vlaanderen vind je ook het Waasland wat een behoorlijk bekende regio is in België.

Bovengenoemde provincies West- en Oost Vlaanderen grenzen beide aan Zeeland. Ook de twee hieronder genoemde provincies Antwerpen en Limburg grenzen aan Nederland. Antwerpen grenst volledig aan de provincie Noord-Brabant en Limburg voor een deel aan Noord-Brabant en een deel aan Limburg. Het Limburg van België is bij ons in Nederland dan ook wel bekend als Belgisch-Limburg.

Naast Oost-Vlaanderen vinden we de provincie Antwerpen met als hoofdstad de stad Antwerpen. Maar de provincie heeft veel meer te bieden dan alleen de stad Antwerpen, hoe mooi en gezellig deze stad ook is. Hier vind je bijvoorbeeld ook de Belgische Kempen, een zandstreek waar het ‘s zomers de warmste plek van Vlaanderen is. Weer iets verder naar het oosten komt de provincie Limburg waar je de hoogste punten van Vlaanderen kunt vinden (Stroevenbos en de Reesberg 287,5 meter hoogte). Naast Limburg komt dan de provincie Luik die in Nederland grenst aan Limburg. Je bent dus nog steeds net over de grens, maar het is vaak wel iets verder rijden dan de eerdergenoemde provincies.

Recreatiedomeinen

In België vind je diverse recreatiedomeinen, vaak ook in de buurt van campings. Wat zijn recreatiedomeinen? Volgens de definitie is een recreatiedomein een plaats waar ontspanning en vrijetijdsbesteding worden aangeboden, vaak ook met de mogelijkheid tot een
hoge fysieke activiteitsgraad. De minimumoppervlakte van een recreatiedomein is 5 hectare. Een recreatiedomein is altijd meer dan alleen een speeltuin of zwembad, eerder zijn het grote ontspanningsgebieden met water, speeltuinen, trampolines etc. Een voorbeeld is het Recreatiedomein Keiheuvel in De Kempen waar een speeltuin is, maar ook openlucht zwembaden, kinderboerderij, minigolf en veel meer.

Kamperen in België: ontspannen genieten tijdens je vakantie

Bovenstaande punten maken des temeer duidelijk hoe fijn het is om vakantie te vieren in België. Het afwisselende landschap, de verrassende recreatiedomeinen, de uitstekende mogelijkheden om te fietsen en wandelen en natuurlijk het lekkere eten…alles bij elkaar is vakantie in België een uitstekend idee. Ons advies is dan ook: kies nu je camping in België en begin met de voorpret!